שמואל גוגול

עמוד הנצחה לזכר אמן מפוחית הפה

עמוד הנצחה לזכר אמן מפוחית הפה

מורה ומחנך

נגן בתזמורת המוות וניצול מחנה ההשמדה אושוויץ בירנאו

מקים תזמורת מפוחיות הפה ברמת-גן

 1993  -  1924
שמואל גוגול (1924- 1993)

שמואל גוגול (1924- 1993)

מוזיקאי, מייסד תזמורת מפוחיות הפה של רמת גן. 
גוגול היה ניצול שואה ומתלמידיו של יאנוש קורצ'אק
שמואל נולד בוורשה בשנת 1924

שמואל נולד בוורשה בשנת 1924

אביו נאלץ לעזוב את פולין כפליט מדיני, אמו נפטרה כשהיה כבן שלוש. סבתו טיפלה בו כמה שנים עד שחלתה ונאלצה למסור אותו לבית היתומים. שמוליק היה חניך בבית היתומים היהודי של יאנוש קורצ'אק בוורשה. הילדים שהו בבית היתומים עד גיל 14.
קורצ'ק גידל את שמוליק, ובעקיפין הציל את חייו. יאנוש קורצ'אק נהג לתת לילדים מתנה כשהתחלפו שיני החלב שלהם. את המתנה הוא החביא בלילה מתחת לכרית, וכשהילד התעורר בבוקר, הוא מצא את מתנתו של קורצ'אק.
גוגול אהב מוזיקה עוד משחר ילדותו וכששיניו התחלפו הוא ביקש  כמתנה מפוחית פה וקורצ'ק אכן נתן לו שתי מפוחיות כמתנה אחת מז'ורית והשניה מינורית.
גוגול במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו - בגיל 15

גוגול במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו - בגיל 15

הנאצים הובילו  את היתומים וקורצ'ק בראשם, אל מותם בטרבלינקה. את גוגול, שנראה חזק ובריא ייעדו לעבודה באושוויץ.

בבירקנאו, נלקח כל "רכושו" שהיה מפוחית הפה. הוא עבד במפעל בעבודות פרך, אך לא וויתר על נגינה במפוחית והשיג מפוחית פה תמורת מנות לחם וקעריות מרק.

יום אחד בעת הפסקת צהריים במפעל שבו עבד, כאשר ניגן על המפוחית נכנס איש האס אס ששמר על האסירים שמע את נגינתו, וציווה עליו להתייצב במשרדו ולנגן בפניו. לאחר ששמע אותו, צרף את גוגול לתזמורת בת 10-12 נגנים (תזמורת המוות) אשר ניגנה ליד קרמטוריום מס. 3. (קרמטוריום - תא לשריפת גופות).

 

תפקידם הטראגי של הנגנים היה לנגן לפני כניסתם של היהודים האומללים לתוך הקרמטוריום ולהנעים את רגעי חייהם האחרונים, כשהם צועדים ערומים אל תאי הגזים. הם לא ידעו שאלה רגעי חייהם האחרונים.

 

גוגול עמד בכניסה למשרפות וניגן כדי להציל את חייו. בהתחלה ניגן בעיניים פקוחות, כשהוא מביט בזוועה המתחוללות מולו. לא פעם כאשר עמד וניגן, ראה קרובים וידידים צועדים בין הקורבנות אל מותם. באחת הפעמים, צעדה בתוך טור הנידונים למוות אל הכניסה לתאי הגזים, דודתו האהובה. מעצמת הכאב, גוגול עצם את עיניו בחוזקה והמשיך לנגן ומאז, שמואל גוגול נהג לנגן בעיניים עצומות והוא נדר לעצמו שאם יינצל בזכות המפוחית, יקדיש את חייו לכלי הנגינה הזה וילמד ילדים יהודיים לנגן.
ביקורו של גוגל באושוויץ אחרי השואה

ביקורו של גוגל באושוויץ אחרי השואה


בשנת 1990חזר גוגול לראשונה לאושוויץ, שם ביצע עם התזמורת את השיר "העיירה בעלז", הנעימה אותה ניגן גוגול עם תזמורת המוות. 
בשנת 1993, בעקבות פנייה של ראש הממשל הדאז יצחק רבין, התלווה שמואל גוגול לנסיעה ממלכתית לאושוויץ, לציון 50 שנה למרד גטו ורשה. כחודש לאחר נסיעה זו נפטר גוגול.
עם עלייתו ארצה

עם עלייתו ארצה

שמוליק ניצל מהזועה ובתום המלחמה עלה ארצה.

בתחילה ניגן במפוחית והופיע בהרכבים שונים ברחבי הארץ.

יום אחד הוזמן להופיע בטכס חגיגי מול ראש עיריית רמת גן קריניצי. בתום המופע ונגינתו המרגשת של שמואל במפוחית פנה אליו ראש העיר שהתרגש מנגינתו ושאל מה בקשתו. שמוליק ענה לו שהיה רוצה ללמד ילדים נגינה  להקים תזמורת מפוחיות בעיר וקירניצי השיב - קיבלת!

הוא לימד את ילדי רמת גן מפוחית וניצח על תזמורת המפוחיות שהקים בעיר.

על השואה הפרטית שלו סיפר ושיחזר באמצעות בהשקפת עולמו, במספר החרוט על זרועו ובשתיקותיו.


אחרי 45 שנה התבקש לחזור  לגיהנום ולשחזר את שעבר באושוויץ -ראה בתחתית העמוד).

הרבה תהפוכות נפש עברו עליו לפני קיץ 1990, אז נסע עם קבוצת נגני מפוחיות פה מתלמידיו. מכל הרפרטואר העשיר שהיה לתזמורת, הם ניגנו שיר אחד בלבד: העיירה בלז. אותה נעימה שגוגול ניגן עם תזמורת המוות. הפעם, עיניו היו פקוחות. אותות המאמץ הנפשי ניכרו על פניו, אבל הוא החזיק מעמד.
הוא ביקר גם בבית היתומים וגילה שמה שנראה לו בילדותו גדול ובעל כוח, מתגלה בבגרותו כקטן ולא מגונן. הוא חזר גם לעיירה שבה גרה סבתו, ופגש במקרה אדם זקן שידע לספר לו על גורלם של כמה מבני משפחתו. בשובו לארץ, לאחר שהצליח לבכות גם במסע, אמר שזה היה שווה, במסע הוא נולד מחדש.

 

שלוש שנים אח"כ ראש הממשלה דאז, יצחק רבין ז"ל הזמינו להתלוות אליו לנסיעה לאושוויץ, לציון 50 למרד גטו וארשה ולנגן בטכס. שמואל התרגש מאוד וחניכיו חששו לבריאותו וביקשו שיוותר אך הוא רצה לנסוע ואמר שינגן בברקנאו לזכרם של המליונים אשר נרצחו במחנה.

שמואל אמר: אני אנגן גם אם הדבר יעלה לי בחיי. (עפ"י דבריו של נח קליגר העיתונאי).

 חודש מאוחר יותר אחרי שובו מהמסע חניכיו ומוקיריו עמדו צפופים ליד קברו, בוכים בכי גדול ומנגנים את העיירה בלז. 

 

בן 69 היה במותו. נדמו צלילי מפוחיתו אך הילדים הרבים שלימד והתזמורת שהקים ברמת-גן עדיין מנגנים ומספרים בשבחו ובאישיותו החמה והאוהבת שכה הרבה נתנה להם.

יהי זכרך ברוך איש יקר! 
שמואל מלמד מפוחית

שמואל מלמד מפוחית

יעקב גוגול - בנו
דני גוגול - בנו
איתן שגב (שולח התמונה)
שמואל גוגול הופעה בהגושרים

שמואל גוגול הופעה בהגושרים

אקורדאון: ראובן מרקס
שלישיית גוגול בהופעה

שלישיית גוגול בהופעה

שמואל גוגול - מפוחית סולו
דני בן דוד- מפוחית בס
ראובן מרקס - מפוחית ליווי 
שלישיית גוגול בהופעה

שלישיית גוגול בהופעה

שמואל גוגול בחגיגה

שמואל גוגול בחגיגה

אקורדאון: ראובן מרקס
המפוחית על-שם שמואל גוגול

המפוחית על-שם שמואל גוגול

חברת HONNER יצרנית מפוחיות הפה הגדולה והותיקה בעולם הוציאה מפוחית על שמו של גוגול (מודל גוגול)! כהערכה לפועלו וכאמן מפוחית.
סרט תעוד המסע של שמואל לפולין

סרט תעוד המסע של שמואל לפולין

https://vimeo.com/20256362

"קליפ סיפורו של שמוליק"

כל הזכויות שמורות ‎© לעמי לוז